Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | BERD revizuieste in crestere previziunile sale pentru Bulgaria

BERD revizuieste in crestere previziunile sale pentru Bulgaria

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto file. Foto file.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit în creștere previziunile sale pentru creșterea economică a Bulgariei în 2013 de la 1,7% la 1,9%. Banca redusese previziunile sale de creștere economică în luna octombrie 2012 la 1,7% de la 2,5% în luna mai, data ultimului său raport. Decizia sa era motivată de reducerea exporturilor. 

”Revenirea este așteptată să fie în continuare modestă în Bulgaria în 2013, datorită mai ales cererilor slabe pentru export. Creșterea în 2012 va fi de cel mult 1%, cu o previziune modestă de creștere în 2013 între 1 și 2%”, se preciza în ultimul raport al BERD, Previziuni Economice Regionale. BERD a felicitat cabinetul bulgar pentru performanțele sale fiscale, care în opinia sa au rămas foarte bune, cu înregistrarea unui deficit minimal în 2012. ”A existat de asemeni o emisiune de titluri de valoare de succes în iulie 2012; emisiunea pentru 5 ani în valoare de 950 de milioane de euro a fost acoperită din plin, astfel încât a atins o valoare a cuponului de 4,25%. Ca rezultat, Bulgaria dispune de rezerve fiscale și monetare semnificative pentru a se autosusține în eventualitatea unor șocuri viitoare”, mai preciza raportul BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a spus că în prezent se așteaptă ca 8 țări din Europa Centrală și Țările Baltice să atingă o medie a creșterii economice de 1,3%. Pentru luna octombrie se prevede o creștere de 1,7%. Banca a explicat că economiile a 8 țări din sud-estul Europei care dispun de relații comerciale și financiare strânse cu zona euro vor avea o creștere de 1,5% în acest an,  mai modestă decât creșterea de 1,6% din luna octombrie a anului trecut. Banca a estimat că anul trecut creșterea medie în Europa Centrală a fost de 1,3%, în timp ce creșterea medie în Europa de sud-est a fost de 0,1%. În opinia sa, nu este de așteptat o îmbunătățire a exporturilor către zona euro sau a sprijinului acordat de băncile din această zonă, dar cel puțin nu este de așteptat ca lucrurile să se înrăutățească.

”S-ar putea ca această cerere scăzută din zona euro să nu se traducă printr-o descreștere substanțială în viitor a exporturilor, dar nici nu le va încuraja”, afirmă BERD. ”Similar, datorită calmării piețelor financiare, s-ar putea echilibra bazele financiare transnaționale, dar statele este puțin probabil să-și recupereze pierderile de capital în viitorul apropiat”.

La începutul acestei luni Banca Mondială a revizuit în scădere previziunile sale pentru economia Bulgariei. Astfel, banca a estimat o creștere de 1,8% în 2013, mai redusă decât previziunea sa anterioară de 2,5%. Bugetul Bulgariei a fost fixat la 1,9%.

Ultima versiune a Previziunilor Economice Globale bianuale descria o ameliorare ”dramatică” a situației financiare mondiale, în parte datorită calmării piețelor europene. Totuși avertiza că creșterea economică va fi înceată pentru anii următori. În raport, Banca Mondială estima că economia mondială a crescut cu doar 2,3% în 2012. Se așteaptă o creștere economică modestă între 2013-2015, de la 2,4% la 3,3%. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0