Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Economia Bulgariei va stagna în 2013 potrivit unui studiu britanic

Economia Bulgariei va stagna în 2013 potrivit unui studiu britanic

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto SPA Foto SPA

Economia Bulgariei va stagna în acest an înainte de a reveni la o creștere de 3% de la 2%, cât este în prezent, potrivit unui studiu al agenției britanice de consultanță economică din Londra Capital Economics Ltd. Pentru ca economia celui mai sărac membru al Uniunii Europene să atingă pragul de creștere de 6% anterior anului 2008 va trebui ca 2013 să fie un an de stagnare pentru Bulgaria, au scris economiștii agenției în cuprinsul unui e-mail trimis agenției Bloomberg. Atingerea pragului de creștere economică de la 3% la 4% în următorii 10 ani nu este posibilă fără stimularea investițiilor străine de cabinetul bulgar –și prezența investițiilor străine masive este condiționată de lichidarea cu succes birocrației și corupției.

Estimarea agenției britanice a fost publicată în contextul în care analiștii au avertizat că economia Bulgariei va trebui să depășească un nou an dificil după trei ani succesivi de stagnare. Astfel, PIB-ul Bulgariei a avut o creștere anemică de 0,4% în 2010, de 1,7% în 2011 și de 0,5% în 2012 datorită crizei din zona euro, dar o creștere economică de 3% nu va scade rata șomajului, astfel încât această creștere este de fapt o stagnare, spun experții. Cererea internă slabă și o creștere a exporturilor au creat un surplus de cont curent pentru Bulgaria în anii dinaintea izbucnirii ”marii recesiuni”. Balanța de venituri și cheltuieli s-a schimbat în 2009 și termenul de ”surplus” aparține în prezent trecutului. Deficitul de cont curent al ultimilor 3 ani (între 2009 și 2011) a atins pragul de 5 miliarde de leva. Potrivit estimărilor guvernamentale balanța externă a țării va fi deficitară pentru următorii 7 ani.

Bugetul de stat al Bulgariei a înregistrat un deficit de 128 de milioane de leva în primele 11 luni ale lui 2012. Deși PIB-ul Bulgariei este inferior pragului de 3% (variabil între 1 și 2% sau peste 1 miliard de leva) experții au avertizat că țara s-ar putea confrunta cu un cerc vicios. Ei au subliniat că unele guverne europene au fost forțate să-și revizuiască previziunile după ce au promis reducerea deficitului de cont curent existent. Între timp agențiile de rating n-au încetat să îngroape în laude puternicele tendințe guvernamentale bulgare de adoptare a unei prudențe fiscale care să scadă deficitul și pragul de îndatorare a Bulgariei, în ciuda unei creșteri economice scăzute, precum și previziunile pe termen mediu de creștere economică, mai ales dacă sunt susținute de o creștere proporțională a nivelului investițiilor private și de îmbunătățire a ratei de absorbție a fondurilor europene.

Agențiile de rating au subliniat totuși că aceste evoluții pozitive ale Bulgariei sunt parțial anulate de existența unui PIB per capital relativ scăzut, estimat la 6,900 dolari în 2012; de datoria externă ridicată, deși în scădere; și de flexibilitatea monetară limitată pe care o prezintă sistemul monetar bulgar. Agenția de rating americană Standard & Poor a spus la mijlocul lunii decembrie că se așteaptă la o creștere a PIB-ului Bulgariei de circa 1,7% în 2013 și la o medie de creștere 2,0% între 2013 și 2015, susținută de revenirea atât a cererii interne cât și a celei externe. Agenția se așteaptă ca deficitul de cont curent să fie apropiat celui înregistrat în 2012, înainte de a scădea iarăși, datorită revenirii treptate a cererii interne și a extinderii deficitului comercial de-a lungul următorilor 3 ani.

Evoluția fiscală a Bulgariei va depinde totuși de extinderea exporturilor, iar așteptările în această privință nu sunt îmbucurătoare. Bulgaria se numără printre țările centrale și est –europene cele mai vulnerabile în fața actualei crize a datoriilor, potrivit datelor pe care agenția internaționale de consultanță PricewaterhouseCoopers le-a furnizat la sfârșitul lui septembrie. Aceste date indică faptul că Bulgaria este a 5-a cea mai vulnerabilă țară în fața crizei datoriilor dintre toate statele Uniunii Europene, după Lituania, Slovenia, Belarus și Ungaria.   

Subscribe to comments feed Comentarii (3 publicat):

Kristiann pe 18/01/2015 14:37:13
avatar
The online casnio and gambling industry is one of the most rapidly growing industries, and their implementation of technology to re-create the opulence, grandeur and glamour of Las Vegas casnios is unparalleled and unrivalled .So how do you become a citizen of this online gambling universe? Simple! Just get yourself some essentials like a big screen monitor, a high-speed net connection, a list of the best online casnios, and a desire to experience the thrill and adrenaline r
Thumbs Up Thumbs Down
0
Janey pe 20/01/2015 05:05:35
avatar
The HO data also includes some 1440 Romanians and 1060 Bulgarians <a href="http://qrbhsfdade.com">exepmt</a> from worker restrictions - i.e. people settled in the UK prior to 1 January, so the actual number of new entrants is significantly lower than the headline figure might suggest
Thumbs Up Thumbs Down
0
Maryglo pe 22/01/2015 13:13:47
avatar
Jos labele de pe străbunii mei! Şi să batem <a href="http://gcnclakafh.com">metinae</a> mare că rome2nia a pierdut cadrilaterul, că altminteri se ducea dracului toată dobrudgea şi ioc all inclusive la 15-45 euro de persoană pe zi la 4 stele!Io-s antialcohol aşa că mă lasă rece capitanu morganov sau oricum i-o mai zice. au o me2ncare bestială!
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 3 | aratând: 1 - 3

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0