Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Proiectul constructiei unui nou reactor la Kozloduy trebuie aprobat de Comisia Europeana

Proiectul constructiei unui nou reactor la Kozloduy trebuie aprobat de Comisia Europeana

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto BGNES Foto BGNES

Construcția unui nou reactor în cadrul centralei nucleare de la Kozloduy, al 7-lea, în locul construirii centralei nucleare de la Belene trebuie aprobată de Comisia Europeană, spune comisarul european pentru energie Gunther Oettinger. Bulgaria are obligația să notifice o eventuală decizie de investiții în acest sens Comisiei care o va analiza în detaliu cu scopul de a nu fi în contradicție cu Tratatul Euroatom, a declarat Oettinger publicației bulgare on line mediapool.bg.

”Oricum, discuția referitoare la o potențială centrală nucleară nouă pe teritoriul Bulgariei nu trebuie să afecteze activitățile în derulare de dezafectare a unităților 1, 2, 3, și 4 ale centralei nucleare de la Kozloduy”, a adăugat Oettinger cu referire la viitorul referendum dedicat viitorului energiei nucleare în Bulgaria. Potrivit prevederilor Tratatului Euroatom, construcția unui nou reactor în cadrul centralei nucleare de la Kozloduy este considerată de asemeni un nou proiect de investiții și trebuie prin urmare coordonată de către Comisia Europeană, mai precizează mediapool. O repetare a notificării referitoare la proiectul centralei nucleare de la Belene va fi necesară dacă detaliile tehnice incluse în notificarea din 2007 au fost modificate substanțial față de datele cuprinse în proiectul de investiții inițial (mai ales cu privire la tipul de reactor planificat pentru construcție). Acum 5 ani, Comisia Europeană a evaluat pozitiv proiectul centralei nucleare Belene.

La 27 ianuarie 2013 bulgarii își vor exprima opinia în legătură cu viitorul dezvoltării energiei nucleare în țara lor prin răspunsul la următoarea întrebare: ”Ar trebui Bulgaria să dezvolte energia nucleară prin construcția unei noi centrale nucleare ?” Rezultatul acestui referendum va decide soarta proiectului înghețat al centralei nucleare Belene. Guvernul bulgar GERB a înghețat proiectul centralei nucleare în martie 2012 deoarece a considerat că acesta nu este fezabil din punct de vedere economic.

Premierul bulgar Borisov a sugerat ca reactorul proiectat a fi construit prin acest proiect să fie mutat în incinta centralei nucleare de la Kozloduy. Partidul Socialist Bulgar de opoziție, favorabil proiectului centralei Belene, a lansat apoi o petiție pentru organizarea unui referendum menit să decidă soarta proiectului bulgaro-rus. Petiția a întrunit 543.639 de semnături valide număr considerat suficient din punct de vedere legal pentru aprobarea organizării referendumului. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0