Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Banca Mondiala a ”taiat” cresterea economica a Bulgariei

Banca Mondiala a ”taiat” cresterea economica a Bulgariei

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Banca Mondiala a ”taiat” cresterea economica a Bulgariei

Banca Mondială și-a modificat estimările cu privire la creșterea economică a Bulgariei în 2013. Astfel, dacă inițial aprecia că Bulgaria va crește cu 2,5% în acest an, ulterior a revenit asupra declarației inițiale și a avansat o previziune de creștere de 1,8%. Bugetul țării a fost fixat la 1,9%. Ultima versiune a raportului previziunilor economice globale pe următorii 2 ani descrie o sistare ”dramatică” a contextului financiar mondial, datorată în parte schimbării politicii de calmare a pieței obligațiunilor întreprinsă de Europa. Totuși e estimat că creșterea economică mondială va continua să fie înceată în anii ce vor urma.

În cuprinsul raportului, Banca Mondială estimează că rata creșterii economiei globale în 2012 a fost de numai 2,3%. Creșterea economică va fi modestă și în anii următori, de la 2,4% în 2013 la 3,3% în 2015. Țările în curs de dezvoltare au fost răspunzătoare de peste jumătate din creșterea economică din 2012, afirmă raportul, și vor continua să fie motorul creșterii economice și în perioada imediat următoare. Raportul estimează că țările în curs de dezvoltare au înregistrat o creștere economică de 5,1% în 2012, o tendință care se va accelera până la 5,8% în 2015.

”La 4 ani de la debutul crizei economice, țările dezvoltate încă se luptă cu aceasta” a spus în cadrul unui interviu acordat cotidianului american New York Times autorul raportului, Anrew Burns. ”Țările în curs de dezvoltare trebuie să răspundă mediului economic dificil nu numai prin stimuli fiscali și monetari, ci și prin încercarea de a-și întări potențialul lor de creștere aflat sub medie, astfel încât să dispună de o creștere sustenabilă în viitor”. 

Raportul mai afirmă că dezavantajele unor deficite de creștere globală persistă, inclusiv la nivelul progreselor rezolvării crizei datoriilor suverane din Europa, incertitudinea fiscală din Statele Unite, declinul investițional din China și creșterea prețurilor la combustibili.

Totuși, afirmă raportul, ”probabilitatea manifestării acestor riscuri ca și impactul lor potențial s-au diminuat, iar posibilitatea unei reveniri mai puternice decât era anticipat la nivelul țărilor dezvoltate a crescut”. Țările în curs de dezvoltare s-ar putea pregăti pentru o eventuală ieșire din criză, afirmă Banca Mondială.

”Întreaga discuție a fost dominată de criza globală”, spune Hans Timmer, directorul grupului de previziuni de dezvoltare din cadrul Băncii Mondiale. ”Este firesc să fii perturbat, dar sunt o serie de probleme în legătură cu aceasa: dacă nu revii asupra agendei reformelor economice, nu vei avea creștere în viitor”.    

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Articol fără etichete
Evaluează acest articol
0