Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | BalkanLeaks publica documentele clasificate ale centralei nucleare Belene

BalkanLeaks publica documentele clasificate ale centralei nucleare Belene

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto file. Foto file.

Site-ul de informații Balkanleaks a publicat documente clasificate despre proiectul, notoriu în prezent, de construire a unei a doua centrale nucleare în orașul dunărean bulgar Belene. Ele au fost furnizate anonim prin Balkanleaks, un site copiat după faimosul WikiLeaks. Documentele confidențiale au fost publicate în premieră de Balkanleaks. Acestea includ versiunea integrală a rapoartelor consultantului HSBC referitoare la estimarea fezabilității și profitabilității proiectului, vărsămintele de numerar efectuate deja în contul realizării acestuia, Anexa nr. 12 a Înțelegerii semnate în 2006 între Compania Națională de Electricitate din Bulgaria (NEK) și Atomoexportstroy și alte anexe ale acestor materiale. Din documente a reieșit că până la 31 decembrie 2011 costurile realizării proiectului s-au ridicat la suma de 837.810.224 de euro fără TVA, din care suma de 678.089.125 de euro fără TVA a fost deja achitată.

Potrivit unui raport al Atomstroyexport, până la 31 decembrie 2011 NEK nu achitase încă suma, facturată, de 59 de milioane de euro, în timp ce alți 37 de milioane de euro au fost ceruți, dar încă nu au fost achitați. Cereri pentru achitarea acestei sume adiționale de 37 miloane de euro nu au fost incluse în acordurile de fixare a plăților. Întreaga documentație în engleză și în bulgară poate fi consultată pe site-ulhttps://www.balkanleaks.eu/en/belene-confidential.html.

Partidul de centru-dreapta Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, GERB, de guvernământ, a înghețat proiectul în martie 2012 deoarece nu ar fi fost fezabil. Partidul Socialist Bulgar, favorabil proiectului, a lansat o petiție pentru organizarea unui referendum care să decidă viitorul acestuia. Referendumul va avea loc pe 27 ianuarie 2013. Proiectul abandonat a revenit în atenție datorită protestelor Atomstroyexport, subsidiar Rosatom, împotriva Companiei Naționale de Electricitate din Bulgaria: Atomstroyexport revendica de la compania bulgară rambursarea a 1 miliard de euro și dezvăluia existența unui fond misterior de investiții și a unei oferte de preluare a proiectului. Rosatom a declarat recent că e deschisă pentru o înțelegere sub forma unui arbitraj  înfăptuit în afara sălii de judecată.

La mijlocul lui 2012 compania nucleară de stat rusă Atomstroyexport a convocat firma NEK din Bulgaria în fața unei curți de arbitraj pentru întârzierea achitării sumei de 58 de milioane de euro în contul proiectului. În ziua următoare firma bulgară a afirmat că este pregătită să reclame de la Atomstroyexport suma de 61 de milioane de euro în contul plăților întârziate pentru cumpărarea vechiului echipament al centralei în valoare de aproape 300 de milioane de euro. După 3 luni, la 11 septembrie, Rosatom, principala firmă energetică nucleară de stat din Rusia a cerut majorarea restanțelor de plată ale Companiei Naționale de Electricitate din Bulgaria către Atomstroyexport de la 58 de milioane de euro la 1 miliard de euro. Suma majorată a fost pretinsă ca despăgubire pentru acoperirea costurilor de construcție și dare în folosință a reactoarelor abandonate.

Construcția celei de-a doua centrale nucleare a Bulgariei în orașul dunărean Bulgar Belene a fost declanșată în anii 1980, dar a fost oprită la începutul anilor 1990 datorită absenței banilor precum și a protestelor ecologiștilor. După selectarea companiei Atomstroyexport, un subsidiar Rosatom, în vederea construcției la Belene a două reactoare cu o putere de 1.000 de megawați fiecare și semnarea unui acord de construcție pentru un preț convenit de 3,997 de miliarde de euro cu rușii în timpul vizitei lui Putin la Sofia din ianuarie 2008, în septembrie 2008 fostul premier bulgar Stanișev a redeschis formal proiectul Belene. La sfârșitul lui 2008 gigantul energetic german RWE a fost ales ca investitor strategic străin al centralei

În toamna lui 2009 aceasta a fost de fapt înghețată, după ce investitorul german s-a retras, neonorându-și angajamentul de plată a 2 miliarde de euro în schimbul a 49% din activele centralei. În februarie 2010 BNP Paribas S.A., cea mai mare bancă franceză potrivit evaluărilor pieței de capital, renunță la rândul său la finanțarea proiectului. Ea fusese angajată cu acest scop de precedentul cabinet socialist. În astfel de condiții a fost mărită presiunea pe care deja o resimțea de multă vreme noul cabinet GERB pentru a găsi noi investitori capabili să reevalueze investițiile rămase de efectuat în cazul construcției centralei nucleare.  

Inițial NEK a deținut 51% din acțiuni, iar guvernul Borisov a plănuit să-și micșoreze participația în proiect până la 20-30%, care însă vor mai permite ca țara să-și păstreze cota de blocare.

La 27 ianuarie 2013 bulgarii vot trebui să răspundă în cadrul referendumului la următoarea întrebare: ”Ar trebui dezvoltată energia nucleară în Bulgaria prin intermediul construcției unei noi centrale nucleare ?”

Coaliția Albastră de dreapta din Bulgaria a pus sub semnul întrebării legalitatea unui astfel de referendum.

Subscribe to comments feed Comentarii (4 publicat):

Naga pe 28/03/2014 01:31:42
avatar
Karolyn.EnochHi there! This post couldn’t be wrtiten any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!
Thumbs Up Thumbs Down
0
Joko pe 28/03/2014 12:31:57
avatar
Yesenia.MckainI wanted to thank you for this great read!! I <a href="http://xtxaoswu.com">delfiiteny</a> enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post…
Thumbs Up Thumbs Down
0
Dima pe 01/04/2014 01:54:31
avatar
thanks tom interesting stuff. i guess we will learn more about the<a href="http://ipmxbckap.com"> dtiaels</a> in due course. i suppose this is also interlinked with other complexities for example, the interesting thing about the proposed takeover of man united by the red knights is that, as far as i understand it, these guys are essentially an investor group and not really a fan group', as such so i guess a lot depends on the clarification and specification of such things. look forward to hearing and seeing how this all develops.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Maya pe 03/04/2014 14:20:16
avatar
I'm surprised that you dsercibe breeder reactors as a proliferation concern, Dan, for two reasons. Firstly, as far as I understand, breeders have not been used for weapons material production in any significant way. And perhaps more obviously, China is of course already a nuclear weapons state, so proliferation to China which is what I understand by your statement is a moot point. http://shyvqemlh.com gsjocfpoi [link=http://junazpdo.com]junazpdo[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 4 | aratând: 1 - 4

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0