Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Coruptia este calcaiul lui Ahille al Bulgariei, afirma Steve Hanke

Coruptia este calcaiul lui Ahille al Bulgariei, afirma Steve Hanke

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Coruptia este calcaiul lui Ahille al Bulgariei, afirma Steve Hanke

Dacă Bulgaria va reuși să abordeze problema corupției cu succes, atunci ea va fi prima țară  din Balcani, a spus Steve Hanke, profesor de economie la universitatea americană Johns Hopkins și fondator al consiliului valutar al Bulgariei în anii 1990, într-un interviu acordat postului de radio național bulgar sâmbătă. El a mai spus că trebuie făcut ceva împotriva corupției. Dacă se schimbă această situație, Bulgaria va avea definitiv un rol conducător în Balcani.

Potrivit lui Hanke, investitorii se miră mereu de valoarea ridicată a indicatorilor economici și bancari ai Bulgariei. Ei însă nu sunt interesați nici măcar să-i privească, deoarece există problema corupției și a ineficienței sistemului juridic. Economistul a subliniat mai departe că personal este de părere că trebuie prezentate și părțile pozitive ale ”istoriei” Bulgariei, nu numai cele negative. În opinia sa, corupția este ”călcâiul lui Ahille” al încetinirii creșterii economice a Bulgariei.

Referitor la noua taxă asupra depozitelor bancare, efectivă în Bulgaria de la 1 ianuarie, el a dezaprobat energic o asemenea ”decizie politică”. Hanke afirmă că s-a opus adoptării unei astfel de măsuri încă de la anunțarea acesteia. El crede că în vremuri de criză nu trebuie să se intervină în funcționarea sistemului bancar, ci acesta este un caz de regularizare ciclică. Vremurile sunt grele și nu ar trebui înrăutățite prin impunerea de noi taxe în mijlocul unei crize. Pe de altă parte, regularizarea băncilor bulgare de Banca Centrală este foarte bună, a mai declarat fondatorul consiliului valutar al Bulgariei.

Hanke a afirmat că Bulgaria este una din puținele țări care au îndeplinit cu succes procedura capitalizării băncilor, în perioada sa de boom economic, în care exista un control mai strâns al băncilor de către stat. Acesta însă a devenit mai relaxat în perioada crizei economice. În opinia lui Hanke, Bruxelles-ul și Vestul în general ar avea doar de învățat din modalitatea regularizării băncilor și practicile bancare de succes ale unor state ca Bulgaria și Estonia.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0