Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Ministrul bulgar anunță o nouă întârziere de 6 luni în instalarea Nabucco Vest

Ministrul bulgar anunță o nouă întârziere de 6 luni în instalarea Nabucco Vest

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Preluare BGNES Preluare BGNES

Începutul proiectului magistralei Nabucco Vest va întârzia minim alte 6 luni, zice ministrul bulgar al energiei Delyan Dobrev într-un interviu acordat cotidianului bulgar Trud, publicat în ediția din ziua de marți. Cauza întârzierii e inexistența unei surse de gaz pentru alimentarea magistralei, deși Bulgaria e pregătită să facă față lucrărilor de construcție ale acesteia, mai spune Dobrev. Datorită întârzierilor apărute în cea de-a doua etapă de exploatare a câmpului de gaze naturale Shah Deniz, nu poate fi onorată vreo promisiune de furnizare a gazului natural înainte de luna iunie. Depozitul de gaz din Azerbaidjan e citat ca principala sursă de alimentare pentru Nabucco.

Cotidianul bulgar Trud reamintește că proiectul edificării magistralei a fost întârziat deja cu 2 ani. Bulgaria plănuie să înceapă construcția bușonului de legătură cu Grecia în ianuarie. Legătura face parte integrală din proiectul Nabucco, și primea finanțare de la Comisia Europeană. Totuși Turcia n-a aprobat încă pentru instalarea meagistralei de gaz.

Între timp, firma Nabucco Gas Pipeline International a anunțat miercuri că ministerul bulgar al mediului a însărcinat cu realizarea studiului de impact asupra mediului și studiului de fezabilitate firma bulgară Nabucco Gas Pipeline S.R.L. Următorul pas în acest proces va fi un șir de dezbateri publice asupra proiectului realizate la nivelul a 30 de localități din Bulgaria în februarie 2013, mai afirmă Nabucco Gas Pipeline International.

La rândul său, premierul bulgar Boyko Borisov a anunțat ”cu regret” oprirea Nabucco. În timpul semnării înțelegerii dintre Bulgaria și Serbia relativ la realizarea interconexiunii magistralei între cele două state, Borisov a reamintit că proiectul Nabucco a fost considerat o prioritate națională și a insistat ca evenimentul deschiderii secțiunii locale a magistralei să se desfășoare la 10 ianaurie 2013.

Scopul proiectului Nabucco susținut de Uniunea Europeană este de transportare a gazului natural din zona Mării Caspice în Europa prin ocolirea Rusiei. În mai anul acesta Consorțiul Nabucco a prezentat versiunea revizuită, redusă, a magistralei numită Nabucco Vest. Aceasta, în lungime de 1.300 de kilometri, va dirija gaz caspic dinspre granița bulgaro-turcă prin bucșa Europei Centrale din Baumgarten și dincolo de aceasta. Deținătorii din prezent de acțiuni în cadrul proiectului sunt Întreprinderea Energetică Bulgară (BEH), Transgaz România, Botas Turcia, OMV Austria, RWE Germania și MOL Ungaria. Fiecare deține un procent de 16,67% din acțiuni. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0