Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Un nou reactor proiectat a fi construit la Kozloduy

Un nou reactor proiectat a fi construit la Kozloduy

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Administrația unicei centrale nucleare operaționale bulgare, Kozloduy, a înaintat o cerere formală Agenției bulgare de Reglementare a Energiei Nucleare de la Sofia de aprobare a alegerii viitorului amplasament al unui nou reactor al unității, al șaptelea, se spune într-un comunicat al administrației citat de agenția de știri News BG. Capacitatea reactorului va fi de 1.000 de megawați. Obținerea aprobării de fixare a viitoarei locații de construcție a unui nou reactor este primul pas al obținerii aprobării de începere a construcției propriu-zise, mai precizează comunicatul administrației.

 Încă din noiembrie 2012 firma însărcinată cu proiectarea noilor capacități energetice nucleare ale centralei de la Kozloduy a semnat un contract de desfășurare a unui studiu de impact asupra mediului în legătură cu noua propunere de investiții. Efectuarea studiului a fost atribuită prin licitație consorțiului mixt bulgaro-spaniol Dicon-Acciona Engineering. 

Valoarea contractului de construire a noului reactor este de 2 milioane de leva, fără TVA, iar durata efectuării studiului de impact va fi între 9 și 12 luni. Lyuben Marinov directorul firmei de proiectare a noilor capacități de la Kozloduy, a explicat că studiul trebuie axat pe analiza efectelor impactului cumulativ al noului reactor asupra orașelor înconjurătoare, inclusiv cele din teritoriul românesc. El a adăugat că termenii de referință ai studiului mai cuprind și toate cerințele înaintate de Ministerul Mediului din România.

Verginia Dimitrova, reprezentant autorizat al consorțiului mixt, a explicat la rândul său că proiectul întocmirii studiului de impact va implica 40 de specialiști, inclusiv unii de nivel internațional.

Reprezentantul bulgar în consorțiu, Dicon Group, este o firmă cu 17 ani de experiență în domeniul serviciilor de consultanță în sfera industrială. Unul dintre ultimele sale proiecte implică munca de teren în zonele din Bulgaria incluse în programul Natura 2000. Relativ la reprezentantul spaniol în consorțiu, firma de consultanță Acciona Ingenieria el apare pe piață în 2010 în urma fuziunii dintre alte două companii cu peste 50 de ani de experiență în domeniile mediu, inginerie și dezvoltare regională. Acciona Ingenieria a executat de la momentul înființării și până în prezent proiecte în peste 40 de țări din toate continentele.

Guvernul bulgar a decis să construiască un al șaptelea reactor în incinta centralei nucleare de la Kozloduy în aprilie, după abandonarea proiectului de construcție a unei noi centrale nucleare la Belene. Ulterior, cabinetul Borisov a decis instalarea reactorului de 1.000 de megawați deja realizat pentru Belene de firma rusă Atomstroyexport, subsidiar Rosatom, în incinta centralei funcționale de la Kozloduy.

Ministrul bulgar de finanțe Simeon Djankov a asigurat că noua unitate va fi proiectată și construită pe baze comerciale, fără a fi implicată asigurarea de garanții guvernamentale și fără utilizarea banilor plătitorilor de taxe.

În prezent, în incinta centralei de la Kozloduy sunt funcționale numai reactoarele 5 și 6 în contextul în care Bulgaria a acceptat să închidă unitățile 1, 2, 3 și 4 cu o capacitate de 440 de megawați fiecare în 2002 și 2006, ca parte a negocierilor pentru accederea în Uniunea Europeană și la presiunile Bruxelles-ului. Guvernul bulgar a inițiat analog un program de prelungire a duratei de viață a unităților 5 și 6 cu minim 20 de ani, deoarece durata lor de funcționare expiră în 2017 respectiv 2019.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0