Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Băncile bulgărești au suferit căderea cea mai drastică de capital din zona de sud-est a Uniunii Europene

Băncile bulgărești au suferit căderea cea mai drastică de capital din zona de sud-est a Uniunii Europene

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Instituțiile bulgărești de credit au suferit o reducere cu 47% a capitalului propriu în prima jumătate a anului, cea mai drastică scădere de capital printre băncile din zonele centrală și de sud-est ale Europei, a spus într-un comunicat agenția de rating Fitch. Retragerile de numerar, de obicei reduse, au rămas semnificative în prima jumătate a acestui an, ceea ce sugerează, potrivit comunicatului agenției, că sunt înregistrate schimbări în apetitul pentru investiții, un mediu economic slab în derularea de operațiuni financiare pe termen mediu și oportunități limitate de valorificare a depozitelor bancare. Comunicatul agenției a prezentat rezultatul unui studiu al performanțelor a 47 de instituții de credit din Europa centrală și de sud-est.

Fitch mai afirmă că băncile din Europa de est au înregistrat scăderi ale capitalizării lor de 20% adică 62 de miliarde de euro între sfârșitul lui 2008 și iulie 2012, adică o scădere cu un caracter ”moderat”, de numai 4%, a activelor. Eventualele scăderi de capital au fost în mod extins acoperite de depozite private.

A doua după Bulgaria la nivelul scăderii drastice de capital bancar este Ungaria, cu 38%. Alte state au supraviețuit loviturii, cazurile Croației, României, Poloniei, Republicii Cehe și Slovaciei. În opinia agenției de rating, scurgerile de capital din Ungaria reflectă analog perspectivele slabe pentru economia locală și politicile neortodoxe implementate de către guvernul ungar pentru salvgardarea sistemului bancar. Sistemul bancar din Bulgaria este mai concentrat, cu majoritatea activelor sale deținute de instituții financiare din eurozonă.

Astfel, băncile grecești dețin aproape 30% din piața bancară bulgară, 20% din credite și o treime din totalitatea depozitelor. Câțiva dintre marii creditori din Bulgaria sunt dirijați de banca italiană UniCredit, Banca Națională a Greciei, banca OTP Bank din Ungaria alături de banca austriacă Reiffeisen. Experții agenției au avertizat că Bulgaria, membrul Uniunii Europene cu deficitul bugetar cel mai scăzut dintre țările membre, riscă prăbușirea întreg sistemului său bancar sub povara păcatelor financiare ale statului vecin grec.

Banca centrală și ministrul de finanțe din Bulgaria totuși, au încercat mereu să potolească temerile determinate de scurgerile de fonduri dinspre sucursalele bulgare ale băncilor din Grecia înspre băncile-mamă prin afirmația că acestea reprezintă o parte a liberei circulații de capital. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0