Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | 25% din vânzările din Bulgaria nu sunt declarate

25% din vânzările din Bulgaria nu sunt declarate

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Un studiu al Asociației Industriale Bulgare de Capital (BICA) arată că 25% din vânzările din Bulgaria nu sunt declarate, adică aparțin de zona subterană (gri) a economiei bulgare. Potrivit declarațiilor antreprenorilor care provin din 11 sectoare de activitate economice din Bulgaria cuferele statului nu colectează taxele datorate acestuia decât pentru 75% din tranzacțiile din țară. Ca entități legale, persoanele fizice tind analog să nu declare circa 25% din veniturile lor, mai precizează statisticile din studiul întocmit de BICA.

Boyko Nedyalkov, președintele consiliului directorial al BICA, a explicat că împărțirea tranzacțiilor ilegale potrivit diferitelor sectoare de activitate din Bulgaria s-a schimbat. În urmă cu 2 ani astfel, construcțiile, turismul și asigurările de sănătate aveau cea mai mare rată a tranzacțiilor ilegale. În prezent cele mai ridicate niveluri de evaziune fiscală aparțin  sectoarelor produse electrice, parfumuri, cosmetice și tipărituri. Potrivit studiului citat ele sunt cele mai des afectate de profituri nedeclarate, facturi neeliberate, operații ilegale de import-export, plăți ilegale în numerar, fraude legate de asigurările sociale și de sănătate.

BICA afirmă că s-au schimbat de asemeni și modalitățile de violare a legii muncii. Astfel, procentul angajaților fără contract de muncă a scăzut de la 28,4% în 2010 la 22,2% astăzi. Studiul său arată că tendința s-a schimbat în favoarea contractelor cu clauze născocite. De asemeni cazurile de salarizare sub nivelul minim sunt în descreștere. Omisiunea depunerii documentelor financiare sau declarațiilor fiscale a devenit de două ori mai rar întâlnită. În studiul BICA se mai arată și că 25% dintre angajați încalcă sistematic disciplina fiscală.

Întreprinderile au dificultăți tot mai mari de operare într-un mediu economic stagnant, iar riscul evaziunii fiscale ca rezultat final, drept urmare, este în creștere, conchid experții. În urma introducerii conexiunii electronice a aparatelor de încasat numerar cu baza de date a Agenției Bulgare a Veniturilor (NRA) evazioniștii au fost obligați însă să iasă în lumină.  Se mai afirmă în studiu că numărul chitanțelor eliberate e în creștere constantă. Astfel, în 2010 un procent de 17,9% din deținătorii de companii au spus că numai foarte rar au fost întâlnite cazuri de neplata TVA, în timp ce în 2012 un procent de 47% dintre repondenți au împărtășit această opinie. BICA a raportat de asemeni succese relativ la restricționarea practicilor de neplata impozitelor, evitarea plății accizelor și vămuirilor.

Dincolo de asta, procentul angajaților ce preferă plățile în numerar celor electronice e în scădere, de la 31,2% în 2010 la 14,8% în 2012. BICA arată că principalele motive pentru care există practici fiscale ilegale sunt numeroasele și stânjenitoarele cereri administrative și insuficiența serviciilor publice, tăierile de locuri de muncă, creșterea șomajului precum și salariile scăzute existente în Bulgaria. Experții BICA arată în continuare că deficiențele administrative și în privința procedurii de achiziții publice au rămas neschimbate. Aceștia au propus o listă de 130 de măsuri administrative menite implementării la nivelul întregii Bulgarii, cu scopul stimulării afacerilor legale.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0