Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Bulgaria, avertizată de Comisia Europeană asupra unei posibile încetiniri a creșterii ei economice

Bulgaria, avertizată de Comisia Europeană asupra unei posibile încetiniri a creșterii ei economice

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Bulgaria e avertizată asupra unei posibile încetiniri a creșterii ei economice în viitor dar și lăudată pentru capacitatea sa de îmbunătățire a balanței sale de venituri și de cheltuieli, se precizează în ultimul raport de alertă al Comisiei Europene, dat publicității miercuri. Comisia, se mai spune în raport, își anunță analog îngrijorarea pentru posibila creștere negativă a pieței muncii, un fapt determinant pentru creșterea nivelurilor șomajului și scăderea capacității de angajare. Raportul lansat miercuri îndemnă la o reevaluare profundă a nivelurilor de dezvoltare ale capacității de acumulare precum și a capacității de evoluție macroeconomică un număr de 14 state membre ale Uniunii Europene: Belgia și Bulgaria, Danemarca, Spania, Franța, Italia, Cipru, Ungaria, Malta, Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia și Marea Britanie.

Potrivit raportului, în mai 2012 Comisia Europeană a afirmat că Bulgaria a trecut printr-un dezechilibru macroeconomic, datorită mai ales evoluției datoriei sale externe, încetinirii evoluției sectorului corporatist și proceselor de ajustare a pieței muncii. Unii indicatori ca nivelul piețelor de investiții și costul unității de muncă au fost mult deasupra pragului minimal admis, iar alții ca datoria sectorului investițiilor private au fost mult sub prag.

La nivel extern, actuala balanță de venituri și cheltuieli s-a dezvoltat repede: a atins nivelul celei din 2011 și există intenția menținerii acesteia mult sub pragul nivelului estimărilor actuale. În ciuda unei reflectări a corecțiilor abrupte din balanța curentă de venituri și de cheltuieli, poziția negativă a piețelor internaționale este de așteptat să rămână semnificativ deasupra pragului indicilor economici și ca urmare un element de vulnerabilitate în viitorul previzibil. Totuși, acest indicator ar trebui analizat în combinație cu sectorul de investiții străine directe ceea ce ar impune concluzia unui nivel scăzut al datoriei externe. Mai întâi fluxul investițiilor directe a rămas redus în 2011 și recenta lor stimulare riscă să rămână modestă deși nivelul de investiții rămâne ridicat. Apoi, Bulgaria a înregistrat câștiguri pe piața exporturilor în ciuda productivității ridicate și a deprecierii ratei de schimb și a unei creșteri moderate recente a costului unității de muncă deși indicatorul rămâne deasupra pragului iar creșterea salariilor și a costurilor unităților de muncă rămâne de prevăzut că vor rămâne ridicate în continuare, mai afirmă raportul Comisiei Europene.

Ajustarea inferioară a pieței de locuințe e în derulare după începutul scăderii prețului acestora. Condițiile  de creditare rămân stabile și permit o anumită extindere a ipotecilor, deși nivelul ridicat al împrumuturilor ar putea frâna extinderea. În timp ce îndatorarea scade rapid (datele din 2011 arată coborârea sa bruscă la nivelul corporațiilor nefinanciare) sectorul privat rămâne relativ neîndatorat într-un mod neașteptat pentru economie mai ales datorită împrumuturilor externe ale companiilor către corporațiile nonfinanciare.

Deoarece ajustarea dezechilibrului extern s-a format parțial printr-o comprimare a cererii interne, inclusiv investițiile, există riscul unei posibile încetiniri a creșterii economice. Astfel poate fi provocată o reducere a nivelurilor de îndatorare, inclusiv în planul provocărilor de pe piețele internaționale de investiții. O serie de îngrijorări în privința potențialului de creștere economică al Bulgariei sunt analog exprimate în privința slăbiciunii pieței muncii, reflectată în slaba creștere a performanțelor sale prin mărirea ratei șomajului din punct de vedere structural, mai spune raportul de alertă. 

Subscribe to comments feed Comentarii (1 publicat):

Daniel pe 15/04/2013 01:14:16
avatar
Cum sa cheltui niste bani atata timp cat este vecifirat cum ii cheltui. Statul roman s-a obisnuit sa cheltuie banii intr-un mod complet netransparent, cu amicii politici sau cu cei care vireaza mai multi bani in diverse conturi bancare.In orice caz, daca s-ar verifica cum trebuie toate proiectele desfasurate in mediul privat cu bani europeni cred ca in mai mult de 90% din cazuri s-ar descoperi cazuri de frauda, cea mai simpla fiind achizitia de bunuri sau servicii supraevaluate de minim 2 ori.
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 1 | aratând: 1 - 1

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0