Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Preț cu 20% mai redus pentru Bulgaria la furnizarea gazului prin magistrala South Stream

Preț cu 20% mai redus pentru Bulgaria la furnizarea gazului prin magistrala South Stream

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Prețul gazului natural pentru Bulgaria e redus cu 20%, a precizat premierul bulgar Boyko Borissov, citat de (BTA) la conferința de presă organizată joi după semnarea într-o ceremonie specială organizată în cadrul Consiliului de Miniștri a acordului de furnizare a gazului natural Bulgariei de către Rusia prin magistrala South Stream. Semnatarii acordului au fost directorul Gazprom și delegatul consiliului de administrație Alexander Medvedev și Dimiter Gogov, directorul Bulgargaz. Alexey Miller, președintele consiliului de administrație al Gazprom și Mihail Adonov președintele Companiei energetice bulgare de stat au semnat la rândul lor acordul final de investiții pentru proiectul final al South Stream.

Reducerea cu 20% a gazului natural furnizat Bulgariei valabilă de la 13 ianuarie 2013 este cea mai redusă pentru țările de nivelul Bulgariei, a precizat Miller. El a punctat de asemeni că această reducere de preț a fost efectuată datorită viitorului parteneriat strategic dintre Bulgaria și Rusia în sfera gazelor naturale. În viitor, Gazprom va fi în măsură să realizeze termocentrale și centrale alimentate prin gaz în Bulgaria, și în viitor se preconizează enorme venituri pentru bugetul bulgar prin perceperea taxelor de tranzit ale gazului natural prin magistrala South Stream.

Borissov a spus că prețul fixat prin acord nu poate fi menționat concret deoarece este un secret de comerț, dar a fost fixat cel mai scăzut preț posibil pentru țările care nu investesc miliarde de euro în dezvoltarea depozitelor de gaz din Rusia. Prețul este mai ușor ridicat decât cel practicat pentru Germania, a explicat el în continuare.

Prezent la conferința de presă, ministrul bulgar al economiei, energiei și turismului Delyan Dobrev a spus că există în cadrul acordului opțiunea reducerii cantității de gaz furnizate Bulgariei în următorii 6 ani, dar și opțiunea unei posibile scăderi a prețului de vânzare. Într-un răspuns la o întrebare venită de la presă el a  spus că în urma semnării ultimului acord va fi practicată o reducere de 11% a prețului gazului furnizat de Rusia statului bulgar, iar reducerea de 20% e valabilă pentru gazul furnizat potrivit vechiului acord. Ceea ce e important însă cu adevărat pentru noul acord e furnizarea gazului fără intermediari, a spus Dobrev în continuare, ca și procentul de gaz pe care Bulgaria e obligată să-l cumpere, de la 90% la 80%, adică 2,9 miliarde metri cubi.

Referitor la costul proiectul South Stream, Borissov a subliniat că el este suportat de Comisia Europeană. Nabucco este de asemeni prioritar, dar nu există nicio garanție că după atâția ani va mai fi gaz furnizat cu ajutorul acestei magistrale, de oriunde ar mai veni acesta. Pentru South Stream, totuși, sunt garantate un șir de termene-limită pentru construcție și furnizarea de gaz, între 7 decembrie 2012 și 7 decembrie 2015. Magistrala South Stream va fi dezvoltată potrivit principiului finanțării proiectului fără extinderea de stat a garanțiilor pentru tranzitarea de către aceasta a teritoriului Bulgariei, a mai spus Borissov. Parametrii de finanțare ai proiectului urmează a fi stabiliți în viitor, iar din acest motiv nu se pot preciza veniturile care vor rezulta din tranzitarea magistralei pe teritoriul Bulgariei, a explicat Dobrev. 

Pe teritoriul Bulgariei magistrala South Stream va tranzita gaz natural până în 2030 cu aplicarea de către statul bulgar a unor taxe de tranzit care vor fi cel puțin la fel de ridicate cât sunt în prezent. Anul trecut s-a încasat de către Bulgartransgaz o taxă de tranzit de 157 de milioane de leva. Pe teritoriul Bulgariei, South Stream va dispune de o magistrală cu o lungime de 540 de kilometri, cu un branșament de 50 de kilometri la Provadia, 3 stații de comprimare a gazului la Varna, Lozen și Rasovo și o capacitate de transport de gaz de 63 de milioane de metri cubi anual. Costul global estimat al proiectului este de 3.308,65 milioane euro, și se estimează o precizare mai exactă a costurilor odată cu finalizarea proiectului magistralei precum și a studiului de impact asupra mediului. Amortizarea investiției e calculată a avea loc în 15 ani de la debutul utilizării comerciale a magistralei.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0