Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Guvernul bulgar a aprobat trecerea magistralei de gaz South Stream pe teritoriul său

Guvernul bulgar a aprobat trecerea magistralei de gaz South Stream pe teritoriul său

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Miercuri Delyan Dobrev, ministrul bulgar al economiei, energiei și turismului a primit acceptul guvernului său să permită încheierea unui acord definitiv între Compania Energetică Bulgară (Bulgargaz) și Gazprov relativ la trecerea magistralei South Stream pe teritoriul Bulgariei, afirmă un comunicat al agenției guvernamentale de presă bulgare. Termenii acordului a cărui încheiere e considerată de maximă urgență pentru companiile de stat bulgare furnizoare de energie sunt trasarea unei magistrale de circa 540 de kilometri lungime cu un branșament de 59 kilometri la Provadia (nord-estul Bulgariei) și construcția a 3 instalații de comprimare la Varna, Lozen și Rassovo, cu o capacitate de transport de 63 de milioane de metri cubi de gaz anual. Investiția totală are o valoare estimată de 3.308,65 milioane de euro, dar e posibil ca valoarea ei să crească potrivit cu evoluția pe parcurs a proiectului magistralei de gaz, mai spune comunicatul biroului de presă guvernamental bulgar.

Durata amortizării investiției nu va fi mai mică de 15 ani, calculați de la darea în folosință a magistralei ce urmează a fi construită pe teritoriul bulgar. Părțile implicate au încheiat un acord financiar de recuperare a fondurilor investite de 25 de ani, de la data obținerii licenței pentru a fi declanșate lucrările de construcție a magistralei. Conducta va fi realizată într-un parteneriat egal de Bulgargaz și Gazprom, cu un profit inițial estimat de 8% ca urmare a deținerii drepturilor de coproprietate și exploatare ale magistralei de pe teritoriul bulgar.

South Stream e un proiect internațional la care participă companii de stat și private din Austria, Franța, Germania, Italia, Grecia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia și Rusia. Scopul său este de a produce venituri acceptabile pentru investitori și de a acoperi cererea în creștere de gaz natural din Europa cu furnizarea de gaz rusesc. Pentru Bulgaria, proiectul South Stream a fost lansat prin încheierea unui acord între guvernele bulgar și rus ratificat de Adunarea Națională a Bulgariei și de acordul de parteneriat cu drepturi egale între semnatari care urmează a fi semnat de Bulgargaz și Gazprom ca parte finală a unui studiu de fezabilitate încheiat în luna octombrie 2010. 

Avantajele pentru Bulgaria datorate construirii magistralei South Stream

Până la 31 decembrie 2011 a fost valabilă o reducere cu 11% a costurilor de furnizare a gazului natural către populație, a declarat ministrul bulgar al economiei, energiei și turismului Delyan Dobrev, iar intenția autorităților bulgare este de a menține acest cost redus și în 2013, dar nu se poate garanta deocamdată acest fapt până la construcția noii magistrale. Săptămâna viitoare se vor  fixa definitiv parametrii acordului cu Rusia, a mai spus Dobrev, dar deocamdată negocierile sunt în derulare. Autoritățile bulgare sunt conștiente de importanța acestora, deoarece la un import anual mediu de 3 miliarde de metri cubi de gaz trebuie fixat un preț mediu definitiv, astfel încât prețul de cost al furnizării de gaz de Rusia să nu fie afectat de diferența de curs valutar, care la o astfel de cantitate de gaz este de circa 3 milioane de dolari anual. Numai astfel va fi în viitor posibilă menținerea la un nivel scăzut al prețului de cost al gazului în cazul livrărilor către populație. 

În încheierea declarației sale Dobrev a spus că nu au existat clauze secrete prevăzute pentru viitorul acord cu furnizorul rus de gaz. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0